ПОДГОТОВКА НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ ЗА ПЪРВОТО КОСЕНЕ

Настъпването на пролетта става все по-непредсказуемо. Въпреки че март и април традиционно са началото на сезона за косене на трева, необичайно топлото време през януари и февруари може да означава, че ще трябва да започнете по-рано.

Имайки предвид това, ето няколко практични съвета как да подготвите моравата си и акумулаторната си косачка за работа.

 1. ПОДРЕЖДАНЕ СЛЕД ЕСЕНТА И ЗИМАТА

Ще имате нужда от:

 • Градинско гребло или въздушна метла за издухване на листа;
 • Количка или градински чували (желателно е да са компостируеми, биоразградими)

Разходете се из моравата си. Твърдите предмети в тревата могат да повредят косачката ви или да затъпят ножовете ѝ. Те могат също така да бъдат изхвърлени от въртенето на ножа при косене, което е потенциална опасност за хората наблизо.

Тревата не расте, когато температурата на почвата е под около 5⁰С.  Ако последното косене за сезона е било през септември или октомври, тревата няма да е пораснала достатъчно дълго, за да скрие камъни, пръчки или счупени клони на дървета – дори играчки на домашни любимци, така че би трябвало да можете да намерите всичко, което вятърът, децата или домашните ви любимци са изхвърлили.

След това се заемете с разпръснатите меки отпадъци. Ако предпочитате физическа работа, традиционното градинско гребло е вашият инструмент. За средни и големи площи е идеална и акумулаторната въздушна метла за листа. Мощната въздушна метла за листа ще се справи с лекота с падналите листата и детрита на тревата (Wikipedia: органична материя, която се получава при умирането на организмите или в резултат на жизнената им дейност); При моделите с Турбо функция за усилване на мощността преместването на влажните листа ще е възможно дори при мразовити условия.

Какъвто и да е начинът, изгребете ги, мулчирайте, след което ги оставете в компостера или организирайте събирането им от общината.

 

 1. ПОДХРАНВАНЕ, ПЛЕВЕНЕ И ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ

Ако са се появили плевели, това е вашата възможност да се отървете от тях.

Януари-февруари е идеалното време да подхраните добре тревата си, преди да пуснете акумулаторната косачка. Препоръчваме ви да използвате органична храна за трева или тор с естествени съставки.

Някои продукти също така ще ви помогнат да се отървете от мъха. Малко мъх, както и детелина, може да не са лоши – те могат да помогнат за запазване на хранителните вещества и влагата в тревата.

 

 1. КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТРЕВАТА ВИ Е ГОТОВА ЗА ПЪРВОТО КОСЕНЕ

Не оставяйте тревата си да расте прекалено дълго през пролетта – но и не я подлагайте на първа коситба прекалено рано. Наблюдавайте я и растежът ще стане безпогрешен.

Първото косене за годината трябва да бъде предпазливо – ако косите твърде ниско и твърде скоро, рискувате да внесете плевели или болести. За първото косене за годината настройте акумулаторната си косачка на най-високата точка на рязане (нашите акумулаторни косачки имат много позиции за регулиране на височината на ножа – до 28 см).

През следващите няколко седмици можете постепенно да намалите височината на рязане. Косенето на моравата на всеки две седмици вероятно ще е достатъчно до края на април; когато настъпи топлото време, ще косите всяка седмица до края на септември, за да запазите прекрасния ѝ вид.

 

 1. ПОДГОТОВКА НА ВАШАТА КОСАЧКА

Препоръчваме годишно обслужване при вашия дилър – през студените месеци е идеалното време за това.

Ако смятате, че  акумулаторната ви косачка не се нуждае от сервизно обслужване, направете й цялостна проверка, преди да я използвате за първото косене през годината. Някои части са подложени на износване и може да се наложи да бъдат заменени.

При акумулаторна косачка EGO това включва:

 • Кош за трева;
 • Колела
 • Нож за косене
 • Страничен улей за изхвърляне;
 • Тапа за мулчиране.

 

Препоръчваме също така да проверите:

 • Всички гайки и болтове да са затегнати, като особено важни са болтовете на ножовете;
 • Ножът трябва да е чист, заточен и без нащърбвания (носете предпазни ръкавици по време на проверката и ремонта);
 • Предпазните устройства и кабелите дали не са повредени;
 • Батерията на акумулаторната косачка да е напълно заредена.

URL List

0
  0
  Количка
  Количката е празнаОбратно към магазина