Ръководство за начинаещи в областта на мулчирането – какво представлява, как работи, какви са ползите и клопките, в които може да попаднете. Как да опитате да мулчирате сами.

Думата „мулчиране“ звучи малко тромаво и мръсно, но всъщност е точно обратното. Целта на този начин на косене е отрязаните и насечени стебла да може да се използват повторно за подхранване и защита. Ако се интересувате от устойчиви градински практики, това е абсолютно задължително.
Много хора обаче обичат мулчирането и защото то им помага да косят тревата си по-бързо и няма нужда да изхвърлят окосената трева отделно.

КОЛКО ВАЖНО Е МУЛЧИРАНЕТО В ГРИЖАТА ЗА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ?
То представлява създаване на по-малки частици от прясно окосена трева, които падат отново върху тревния килим, подсигурявайки по този начин важни хранителни вещества, които го поддържат здрав и с добър външен вид.
Освен че освобождава важни хранителни вещества, мулчирането предпазва моравата от изсъхване и заплевеляване. Това е също така един интелигентен начин за обработка и изхвърляне на окосената трева.

ПРОЦЕСА НА МУЛЧИРАНЕ
Мулчирането (насичането на окосената трева на малки паренца) се осъществява чрез увличане на току що окосената трева от въздушния поток, създаден от ножа в корпуса на косачката – преди да падне върху тревата или изхвърлена в коша за трева.  Там, в корпуса на косачката тази окосена трева циркулира и се нарязва допълнително на по-фини парчета от нож за мулчиране, след което се депонира върху земята отново.

КАКВИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ДОБАВЯ МУЛЧИРАНЕТО КЪМ МОЯТА МОРАВА?
Тревните площи имат нужда от азот, фосфор и калий, за да бъде тревата здрава. Освен периодичното мулчиране е добре да подхранвате моравата си веднъж на сезон.

 • Азотът създава здрава трева и гъст растеж
 • Фосфорът създава силна коренова система
 • Калият помага на тревата да остане здрава

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СПЕЦИАЛНА КОСАЧКА ЗА МУЛЧИРАНЕ?
Сигурно нямате нужда от специализирана косачка, а само от комплект за мулчиране, който  никак не е скъп. Както бензинови (с всичките им недостатъци), така и акумулаторни (акумулаторни и електрически) косачките за трева могат да мулчират. Тези от тях, които са  предназначени за мулчиране имат по-обемен корпус и нож с извити остриетата. Тези специализирани ножове всъщност можете да се използват през цялата година.
Някои косачки могат да бъдат оборудвани с комплект за мулчиране, който се състои от тапа за мулчиране, която се поставя в специален отвор в задната част на косачката. Тя предотвратява изхвърлянето на тревата в коша. Стандартно ножа на косачката е с право острие. Мулчиращият нож е извит за да донасича окосената трева в корпуса докато тя стане достатъчно дребна и да се разпръсне по почвата. Лесно и бързо можете да Смяната на стандартния нож за косачка с нож за мулчиране и обратно става много лесно.

EGO КОСАЧКИ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА МУЛЧИРАНЕ

 • Всички косачки за трева на EGO Power+  (включително райдера Zero turn Z6) имат възможност за мулчиране. Комплектите за мулчиране могат да се закупуват отделно към всички косачки, с изключение на LM2020E-SP, където тапата за мулчиране е включена стандартно (ножът се предлага отделно).
 • Предлаганите от нас комплекти за мулчиране са за всяка косачка, както следва:
 • ABP1700 – LM1700E – LM1700E-SP
 • ABP1900 – LM1900E – LM1900E-SP
 • ABP2100D-E – LM2130E-SP
 • Тракторът за косене Zero Turn Z6 се доставя в комплект с приставка за мулчиране и не се нуждае от нож за мулчиране.

МУЛЧИРАНЕ ИЛИ ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ОТРЯЗАНАТА ТРЕВА В КОШ
И двата вида косене имат своите преимущества и недостатъци:

СЪБИРАНЕ
Може да се коси, когато е мокро
Отстранява всичката окосена трева
Отстранява други отпадъци
Окосените части могат да отидат за компост

МУЛЧИРАНЕ
Не може да се коси мокра или висока трева
Моравата за косене при мулчиране трябва да е добре поддържана
Забавя се скоростта на косене
Ускорява времето за косене (не се харчи време за изхвърляне)
Окосената  и раздробена трева подхранва почвата

СЪВЕТИ ЗА КОСЕНЕ
Мулчирайте през първите няколко коситби за сезона и вижте какво ще се случи
Косете веднъж седмично през вегетационния период
Мулчирайте, когато слънцето е високо и е горещо, за да предотвратите изсъхването на тревата (задържате влагата в почвата).
Не мулчирайте, когато тревата е мокра или след като сте я поливали.
Не мулчирайте твърде висока трева – тя може да създаде твърде много мулч, който да предизвика процеси на гниене
По същия начин не косете твърде къса трева, когато мулчирате (и не забравяйте правилото да не косите повече от една трета от височината на тревата наведнъж).
Заточвайте ножовете за мулчиране (или се обърнете към вашия дилър, за да сте сигурни, че баланса на ножа е запазен след заточването му) и сменяйте ножа при необходимост.

0
  0
  Количка
  Количката е празнаОбратно към магазина