Това лято отново градините се борят с високите температури. Ето няколко съвета за грижа за тревата по време на летните жеги.
Силното слънце и високите температури водят до нагряване на почвата под тревната площ и изсушаване на тревата над земята, което води до обезцветяване и в крайни случаи до поява на петна. Първото нещо, което трябва да запомните, когато идва гореща вълна, която ще повлияе на тревната ви площ, е, че тревата е доста издръжлива и за определено време най-вероятно ще оцелее.

Ето няколко съвета за това, какво можете да направите, за да намалите топлинния стрес върху тревата и да ѝ помогнете да се възстанови по-бързо.

 1. Използвайте внимателно акумулаторната си косачка

В нашия блог сме говорили много за начините да създадете по-голямо биоразнообразие в градината си, като:

 • оставяте тревата си малко по-дълга през лятото;
 • оставяте повече време между отделните коситби;
 • да не косите цялата морава, а вместо това да създавате пътеки и зони.

Тези тактики също така помагат да защитите тревата си в горещите летни условия. По-дългата трева е по-устойчива, засенчва почвата и контролира нейната температура, като задържа и влагата за по-дълго време. По-дългата трева също така осигурява сянка на насекомите при екстремни горещини, което е важно за справяне с намаляването на броя на насекомите.

Всички наши акумулаторни косачки за трева имат регулируема височина на косене:

 • Нашите ръчни и самоходни акумулаторни косачки за трева ви позволяват да подстригвате тревата на височина между 2 и 9.5 см (20 и 95 мм), в зависимост от модела.
 • Нашата косачка Z6 Zero-Turn Ride-On (ZTR) има голям диапазон на височината на косене между 2.5 и 10 см (25 мм и 100 мм – 10 настройки).
 1. Как и кога да поливата тревата си

Освен че е хубаво да оставяте тревата си да расте с по-голяма дължина, има и очевидни начини да я поддържате овлажнена.

 • Можете да използвате „сивата“ вода за градината си в краткосрочен план. Сивата вода е вода от чешмата, която е била използвана за нещо друго, например за варене на зеленчуци или къпане. Тя не трябва да съдържа агресивни химикали или човешки отпадъци (това е „черната“ вода) и е подходяща за вашата морава.
 • Не поливайте тревната площ в най-горещата част на деня – водата просто ще се изпари, преди тревата да е имала време да се почерпи. Поливайте рано сутрин или когато слънцето залязва.
 1. Аерирайте тревата си

Аерирането е процес на създаване на пространство в почвата на вашата морава, за да може да се абсорбират въздух, вода и храна. С течение на времето земята се уплътнява, така че аерирането е полезно за здравето на почвата, което от своя страна го прави полезно за вашата трева. Ако моравата ви вече е пожълтяла вследствие на горещините, аерирането може да ѝ помогне да се възстанови по-бързо. При нормални условия трябва да аерирате на всеки 2 или 3 месеца през лятото и минимум веднъж годишно в останалите случаи.

 • С помощта на иглен валяк за аериране или градинска вила направете дупки в тревната площ на равни интервали.
 • Дълбочината на дупките трябва да е около една длан (5 до 15 см).
 • Не аерирайте, ако почвата ви е много суха – първо полейте леко или се възползвайте от ранна сутрешна роса или лек дъжд.
 1. Постоянна защита срещу горещините

Поддържайте почвата си възможно най-здрава през цялата година, включително аериране, подхранване и включване на съпътстващи растения като детелина и глухарчета, за да обогатите моравата си по органичен начин. Ако искате да добавите „храна“ за тревата, закупена от магазина, изберете органична (без химикали) и подходете без да бързате през много горещо и сухо време.

 1. Избягвайте изкуствената трева

Изкуствената трева задържа и натрупва лятна топлина, която може да бъде изненадваща, тя има потенциал да изгори деликатната кожа на краката и лапите. Ако имате такава в градината или задния двор, избягвайте контакт, когато слънцето е силно. Въпреки че може да изглежда зелен през цялата година, този пластмасов продукт е много вреден за околната среда, включително и за вашата градина. Например повечето изкуствени тревни площи имат дупки, но въпреки това забавят оттичането на водата, което увеличава риска от наводнения, когато дъждовете се върнат.
Освен това пластмасите, използвани в изкуствената трева, се разпадат на микропластмаси, които са вредни за здравето на хората и животните.

 1. Погрижете се за себе си

Със сигурност вече знаете какво трябва да правите е летните жеги – носете шапка, свободни и леки дрехи, слънцезащитен крем и пийте много вода! Докато се грижите за хидратацията си, напълнете купа в сенчест ъгъл на градината си, за да помогнете на дивите животни, които също имат нужда от пиене.

Самоходните акумулаторни косачки за трева са идеални, ако ви се наложи да косите тревата си или пътека през нея по време на гореща вълна. Те намаляват физическото усилие и не позволяват да прегреете.

 1. Накрая – изберете устойчива технология 

Бъдете по-благосклонни към околната среда, като избирате чиста технология за градинските си инструменти. Нашата гама от инструменти – от косачки за трева до верижни триони – се захранва от най-чистата и ефективна налична технология на батерии. Нашите инструменти превъзхождат бензиновите еквиваленти, но не отделят токсични емисии. Намерете най-близкия си дилър на EGO.

URL List

0
  0
  Количка
  Количката е празнаОбратно към магазина