ФЕВРУАРИ ИЛИ МАРТ Е ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА ГРАДИНАТА?

Когато става въпрос за пролетното почистване на градината, понякога не трябва да бързате и да оставите почистването за няколко седмици по-късно.

При мека зима е обичайно да видите признаци на нов живот в градината си още в началото на годината – тревата може да расте, макар и бавно, по краищата на клоните се появяват пъпки, а някои особено издръжливи растения могат да покажат растеж на листата.

 

Освен новия растеж обаче има голяма вероятност градината ви да изглежда по-зле – с изсъхнали листа, мокър мъх, паднали клони и клонки и изгнили стъбла. Изкушаващо е да грабнете лопатата, греблото, четката с косъмчета – дори храстореза.

 

Въпреки това има ползи, ако забавите почистването с няколко седмици.

ПОЛЗИ ОТ ОТЛАГАНЕТО НА ПОЧИСТВАНЕТО 

       1.  ПОДХРАНВАНЕ НА ЕКОСИСТЕМАТА НА ГРАДИНАТА

Въпреки ниските температури мъртвата растителна маса, която прави градината ви да изглежда дива, бавно гние през последните няколко месеца.

 

Растителната материя гние и се разгражда на прости компоненти като азот, фосфати и магнезий. Тези хранителни вещества се освобождават в почвата и помагат за изхранването на вашите растения през цялата година.

 

Оставянето на градинския детрит да се разлага е естествен и рентабилен начин да подобрите качеството на вашите бордюри и цветни лехи.

 

Ако обаче сте пръскали миналогодишните растения с някакъв вид пестициди или неорганични препарати, почистете ги сега и ги изхвърлете на местното сметище, а не на компостната купчина.

        2. ЗАЩИТА И ГРИЖА ЗА ДИВАТА ПРИРОДА

Мъртвата материя е абсолютното злато за насекомите и другите диви животни в градината ви. Разлагането на растителната материя се извършва главно от организми, известни като детривове, които също се хранят с нея. Детривовете (детритофаги (detritivore) – животни, които се хранят с мъртъв органичен материал, особено растителен детрит. Detritivore произлиза от латинските думи: detritus – „отпадъци“ или „остатъци“, и vore – „да погълне“) включват бактерии, както и насекоми като бръмбари, мухи, мокрици, охлюви, стоножки и дъждовни червеи.

 

Макар да смятаме гъбите и слузестите плесени за растения, те също са детривоиди и подпомагат процеса на разлагане.

 

Но накратко, ако позволите на разлагането да се случва във вашата градина, това подпомага една обширна и сложна екосистема, която храни организмите, подобряващи качеството на почвата в градината ни, от която растат тазгодишните растения, които се разлагат и разграждат… цикълът на живота.

 

КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПОЧИСТВАНЕТО?

Оставете го колкото е възможно по-дълго, докато не възникне риск боклукът да попречи на новия растеж. В зависимост от времето почистването може да започне през март или дори април.

 

Почистването през февруари е рисковано, защото времето може да направи неочакван обратен завой и да се върне към студ и дори сняг.

 

Ако не можете повече да търпите мръсотията по пътеките във вашия двор, можете да преместите листата и другите растителни отпадъци в цветните лехи или дори в компостера. Имайте предвид, че някои насекоми може да са снесли яйцата си от долната страна на листата, затова действайте внимателно.

 

РЪЧНИ АКУМУЛАТОРНИ ИНСТРУМЕНТИ

След като почувствате, че е време да се заемете с работата, може да започнете с твърдите площи като алеите. За тези места е подходяща приставката четка за почистване (приставка за мултифункционален инструмент).

 

Тази четка с косъм без усилие ще ви отърве от хлъзгавите зелени растения по алеите, както и от вкоренена мръсотия и мъх там, където не искате – и всичко това без нужда от химикали, а тъй като се захранва с батерии – и без особени усилия.

 

Ако имате твърде много и по-едри изсъхнали плевели и треви, храстореза с кордова глава и диск е вашият нов най-добър приятел. Нашата мултифункционална приставка за рязане на храсти е с ефективно тристранно острие и ширина на рязане 30 cm. Кордовата глава с ширина на откоса 38см, пък е подходяща за по-големи градини

URL List

0
    0
    Количка
    Количката е празнаОбратно към магазина